Auteur Sujet: Les Menins...  (Lu 8018 fois)

Hors ligne Luthien

 • Ex-conseiller
 • ***
 • Messages: 265
 • Princesse de Doriath
  • Voir le profil
  • Mon skyblog...
Les Menins...
« le: 15 avril, 2004, 02:06:13 »
Alàtâriel a dit:

une invention des Tolkiennistes???  
Voici un résumé d'une lettre écrite par JRR Tolkien en 1966, parlant des "Menins":
Citer
"Les Menin sont entre les sages et les elfes, et leur entrain, leur appétit, leur joie, peuvent être égales à celles des hobbits selon leur type. Leurs pouvoirs sont grands, plus grands que ceux des sages et des mages peut-être, se révélant au fil de leurs années. Ils vivent longtemps, peut-être une éternité, mais qui sait à présent ? Leurs chants ont des pouvoirs mystérieux, en plus de celui d'apaiser toute personne. Verrez-vous plus beau qu'un ou qu'une Menin ? Ils ressemblent à s'y méprendre
aux elfes, mais un esprit à l'oeil ouvert fera la différence; ils ont quelque chose de plus. Ils furent très pu au début de leur ère et s'en allèrent aux Hâvres gris. On les croyait morts, ou on ne les connaissait pas. Ils étaient
oubliés ou inconnus. Ils sont télépathes et leurs pouvoirs diffèrent selon leur racine. Trois "racines" existent :
- les Menin "rouges", qui contrôlent les éléments, l'eau, le vent, la terre, le feu
- les Menin dits "psychiques" ou Menin bordés, qui sont télékinésistes, télépathes, et qui possèdent toutes sortes de pouvoirs psychiques. ils sont sages et de très bons conseils
- les Menin dits "elfiques" ou Menin bleus, qui ont les mêmes pouvoirs que les Menin psychiques et que les elfes. ils pratiquent aussi toutes sortes de magie, ressemblant parfois à la magie elfique et ont des pouvoirs très impressionants de guérison
Si un jour vous en voyez un, estimez que vous avez une chance inouïe, car il n'est même pas sur qu'en Terre du Milieu il n'en reste un..."
ceci n'est que le résumé de la lettre qu'aurait écrit Tolkien, d'après un certain site qui finalement déclare que les sources de cette lettre ne sont pas sûres; les Menins sont sûrement une invention des tolkiennistes...  
je n'en avais jamais entendu parler avant de tomber sur ce site et leur histoire me semble un peu incohérente vu qu'ils n'aparaissent pas dans les bouquins( dans mes souvenirs )
Citer
Peut-être en a-t-il parlé sous un autre nom dans un de ces livres, ou peut-être les a-t-il songés après les avoir publiés
ou peut-être qu'il a finalement décidé de ne pas les inclure dans ses livres...
qu'en pensez -vous?

Dalian a dit:

Pour moi sans preuve à l'appui ce sont des fabulations.Mais bin imaginés ces Menins;  
Sauf si quelqu'un peut traduire le finlandais :
Taru sormusten herrasta (1954)

Citer
Bilbo Reppuli viettää 111. syntymäpäiväänsä järjestämällä Konnun mittapuulla valtavat pidot. Juhlien päätteeksi hän tekee taikasormuksensa avulla katoamistempun. Velho Gandalfin painostuksesta Bilbo jättää sormuksen ja Repunpään talon veljenpojalleen Frodolle ja lähtee viettämään eläkepäiviään Rivendelliin. Synkät uutiset etelästä saavat Gandalfin jälleen ajattelemaan Bilbon sormusta, ja tutkittuaan asiaa hän ymmärtää, että kyseessä on itse asiassa kadonnut Suursormus, Mordorin Mustan ruhtinaan Sauronin takoma. Gandalf lähettää Frodon kumppaneineen matkalle Briin kylään. Briissä seurue tapaa Konkarin, pohjoisen samoojan, joka johdattaa joukon Sormusaaveet kannoillaan Rivendelliin. Viisaiden neuvonpidossa Sormus päätetään viedä Mordoriin, Tuomiovuorelle tuhottavaksi. Yhdeksän kumppanusta aloittaa pitkän ja tapahtumarikkaan matkansa kohti etelää ja varjoa petturuuden seuratessa heidän jalanjäljissään ja sodan vartoessa heitä määränpäässään.

Mitähän uutta Sormusten herrasta voi enää kirjoittaa? Viime vuosina noussut huikea Tolkien-kuume sekä ennen kaikkea Peter Jacksonin elokuvat ovat tutustuttaneet kirjan jo suurimmalle osalle kansaa. Minulle Taru sormusten herrasta kuin rakas lapsuusaikainen ystävä; muita tuttavuuksia tulee ja menee, mutta kaikkia niitä vertaa aina siihen parhaaseen kaveriin, vaikka aika olisi muistoja kullannutkin. Taru sormusten herrasta oli ensimmäinen lukemani fantasiakirja suurinpiirtein 13 vuoden iässä. Addiktoiduin pahasti, luin tuhatsivuisen tiiliskiven viikossa, kaivoin vanhan puumiekan varastosta ja menin pihalle huitomaan sen kanssa. Liitteenä olleet Keski-Maan kartat kävin monistamassa ja teippasin seinille (jossa ne muuten yhäkin ovat) ja yritin opetella quenyaa ja sindariakin.

Kirjana Taru sormusten herrasta on kaikkien fantasiatarinoiden isä. Uskallan väittää että se on vaikuttanut genren nykykirjailijoista jokaiseen jollakin tavalla. Tolkienin vaikuttimina olivat aikoinaan kansalliseepokset ja kansantarinat, joten jonkinlaista evoluutiota tässä on havaittavissa. Tolkienin kirjoitustyyliä on kehuttu ja haukuttu, jotkut pitävät sitä liian maalailevana ja monisanaisena, toisille on nautinto kirjan luodessa vahvoja mielikuvia lukijan aivoihin. Osa lukijoista rakastaa rikasta taustamaailmaa, jotkut pitävät sitä tarpeettomana ja Tolkienia oman tarumaailmansa sokaistamana.

Kriitikoidenkaan on vaikea kiistää Sormusten herran kirjallisia ansioita. Tarina hyvän ja pahan taistelusta on ajaton, ja kaikki Tolkienin mukaan lisäämät henkilöhahmojen tarinat syventävät ja laajentavat pääjuonta. Oliko Saruman paha vai vain edistyksellinen? Oliko Boromir väärässä vaatiessaan että Sormusta käytettäisiin vihollista vastaan? Oliko Klonkku luonnostaan paha vai vain Sormuksen riu'uttama jakomielitautinen reppana? Tasoja ja miettimisen aihetta löytyy runsaasti.

Itse pelkän juonen lisäksi Sormusten herraa täytyy arvioida sen perusteella, miten valtavasti taustatyötä Tolkien teki sen eteen. Kaikki viittaukset Keski-Maan menneisiin tapahtumiin on luettavissa muista Tolkienin teoksista Sormuksen taonnasta aina kuningatar Berúthielin kissoihin saakka. Sormusten herra on vain pieni lastu siinä rinnakkaistodellisuudessa jonka Tolkien kirjaansa varten loi. Viisaasti enimmät historialuennot on kuitenkin jätetty Silmarillioniin, ja Sormusten herra keskittyy yhtenäisen seikkailutarinan kertomiseen. Tarinaa on heti sen ilmestymisestä asti yritetty verrata tosielämään ja suosituin teoria lienee vertaus toiseen maailmansotaan (Kontu on Englanti, Mordor Saksa, Sormus atomipommi). Tolkien kielsi alusta alkaen minkäänlaisen vertauskuvallisuuden läsnäolon kirjoissaan, mutta spekuloikoon ken haluaa, ei kirja siitä huonone.

Sormusten herran arviota on mahdotonta sivuuttaa mainitsematta quenyaa ja sindaria, haltiakieliä jotka Tolkien loi yksinomaan kirjojaan varten. Sindar on maailman suosituimpia keinotekoisia kieliä siinä missä esperanto tai klingoni, ja todelliset hardcore-fanit puhuvat sitä sujuvasti. Internetissä on omistettu useampikin sivu Tolkienin kielille ja jopa itseopiskelumateriaalia löytyy. Itse kahlasin läpi yhden quenyan pikakurssin ihan mielenkiinnosta ja ehkäpä siitä jotain opinkin.

Sormusten herran laajasta suosiosta kertoo sen sijoittuminen jatkuvasti kärkipäähän, kun listataan maailmanhistorian tärkeimpiä kirjoja. Tärkeä seikka, joka usein jää liian pienelle huomiolle suomalaisten kirjoittaessa Sormusten herrasta, on Kersti Juvan, Eila Pennasen ja Panu Pekkasen ylittämätön suomennos, tehty huolella, rakkaudella ja ehdottomalla ammattitaidolla. Lopputulos on niin loistava, että Sormusten herraa, päinvastoin kuin melkein kaikkia muita käännöskirjoja, lukee mieluummin suomeksi kuin alkuperäiskielellä. Toinen merkittävä vaikuttaja, jota ei tätä nykyä sovi unohtaa, on Peter Jackson, Taru sormusten herrasta-elokuvatrilogian ohjaaja. Hän on elokuvillaan tehnyt ison palveluksen Tolkienin perinnön jatkamisessa, ja tyylikkäästi toteutetut ja osaavasti markkinoidut elokuvat vetävät yhä uusia lukijoita tämän mestariteoksen ääreen.

Finwën a dit:

Sans vouloir être grossière ou vexer quelqu'un moi je dirais : FOUTAISE !

C'est pas du tout son style ! On ne reconnait en rien la "marque" de JRRT.
De toute façon, il en aurait parlé autre part et pas seulement dans une seule lettre !
je trouve évident que ce n'est qu'une invention de fan.

Anien a dit:

Et béh, si ça c'est une lettre de Tolkien, il a vachement regresser hein  
On se croirait dans Superman, X-men ou autre comics...z'ont des pouvoirs psychiques mdr quoi
Puis en attendant ça ne dit pas d'où y viennent, comme les nains peut être, sortis de terre?  
Nan mais sérieusement, si il les avait vraiement créer ces Menin, il en aurait parler dans ses livres, à commencer par le Silmarillion, qui retrace tout les âges de la Terre du Milieu.
De la pure invention de fans acharnés qui en avaient marre de toujours relire la même chose.

Alàtâriel a dit:

sur le site ils précisaient bien que c'était un résumé d'une lettre et non pas une lettre écrite texto
c'est vrai que ça ne correspond absolument pas au style de tolkien, à sa "marque" comme dit Finwën

Nimel a dit:

Moi je crois pas que c'est Tolkien qui les a inventé ces Menins. Cela fait trop S-F.
Mais si c'est vraimant lui qui les a imaginés ça donnerait peut-être des explications sur Tom Bombadil......
Luthien, de retour sur les Archives, plus terrible que jamais!!! Lol

Hors ligne Uldrich

 • Membre actif
 • **
 • Messages: 152
  • Voir le profil
  • http://b2k.eliott-ness.com
Les Menins...
« Réponse #1 le: 03 juillet, 2004, 18:13:47 »
Citer
sur le site ils précisaient bien que c'était un résumé d'une lettre et non pas une lettre écrite texto
c'est vrai que ça ne correspond absolument pas au style de tolkien, à sa "marque" comme dit Finwën
 
Dire que c'est un résumé d'une lettre de Tolkien est justement une jolie entourloupe pour ne pas avoir à pomper son style sans y parvenir... Pour ma part, ce n'est également qu'une création de fans.  

Découvrez les origines d'Uldrich dans deux histoires au rythme haletant...

Hors ligne Manwë_MEO

 • Nouveau membre
 • *
 • Messages: 10
  • Voir le profil
Les Menins...
« Réponse #2 le: 27 octobre, 2004, 02:31:22 »
Heu , c'est quoi des Menins ???

Manwë, ignorant.
 

Hors ligne Eleglin

 • Conseil d'administration
 • ******
 • Messages: 3727
  • Voir le profil
  • Les Archives de Gondor
Les Menins...
« Réponse #3 le: 27 octobre, 2004, 12:50:06 »
C'est expliqué en haut justement.... :siffle:  :P  
« Modifié: 27 octobre, 2004, 12:50:27 par Gandalf Le Gris »

Hors ligne Mithrandir i Ainu

 • Nouveau membre
 • *
 • Messages: 43
 • Gwen Stefani The Sweet Escape
  • Voir le profil
  • Discussions Pour Tous !
Re : Les Menins...
« Réponse #4 le: 06 février, 2007, 10:55:49 »
je pense que ça peut être vrai mais que Tolkien à trouvé peut être trop "magique" ...
c'est trop bizzar car j'ai commencé a écrire un livre et je me rends compte que j'ai inventé une race pareille a le Menins!!!!!!!!!!
Dura lex sed lex . La loi est dure mais c'est la loi.